vastuullisuus

Vastuullisuus ja olennaisuusanalyysi IT-alan yrityksessä

IT-alalla teknologiset innovaatiot ja kestävä kehitys ovat erottamattomasti sidoksissa toisiinsa. Viime webinaarissa käsittelimme yhdessä DIMECCin Lisbet Freyn kanssa vastuullisuuden merkitystä IT-alan yrityksille. 

Aug 27, 2024

DIMECC on mukana kansainvälisessä projektissa (BSR Interreg), jossa kehitetään ESG-työkalua , (ESGTool.eu) PK-yritysten vastuullisuushaasteiden ratkaisemiseksi ja yritysvastuuraportoinnin avuksi. Työkalu valmentaa yrityksiä:

  • EU:n yritysvastuuraportointidirektiivin Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) alaisten vaatimusten täyttämiseen,  

  • sidosryhmien kartoittamiseen ja

  • kaksoisolennaisuusanalyysin toteuttamiseen. 

Työkalua pilotoidaan keväällä 2025 ja se julkaistaan vuoden 2025 loppuun mennessä. Työkalu tulee olemaan julkisesti avoin ja ilmainen. Sen tavoitteena on auttaa laajasti yrityksiä raportointivaatimusten toimeenpanossa ja joka auttaa sovittamaan liiketoiminnan suorituskyvyn paremmin yhteen kestävän kehityksen standardien kanssa. 

Kuule lisää IT-yrityksen vastuullisuudesta – tilaa webinaaritallenne!


Miksi vastuullisuus on tärkeää IT-alan yrityksille?

IT-alan yritykset kohtaavat kasvavia paineita toimia vastuullisesti sekä sisäisten että ulkoisten sidosryhmien taholta. Kuluttajat, sijoittajat ja lainsäätäjät odottavat yritysten ottavan huomioon ympäristövaikutukset, sosiaalisen vastuun ja hyvän hallintotavan. Lisäksi vastuullinen toiminta luo kilpailuetua, on jo vaatimuksena joissakin kilpailutuksissa ja vahvistaa yrityksen brändiä markkinoilla.

Esimerkiksi Atean vuonna 2023 teettämä tutkimus korostaa IT-ostajien vaatimusta saada selkeää ja läpinäkyvää vastuullisuusdataa toimittajiltaan. Vastuullisuus ei ole enää pelkkä lisäarvo, vaan välttämättömyys liiketoiminnan menestykselle.


Olennaisuusanalyysin merkitys

Olennaisuusanalyysi on keskeinen työkalu vastuullisuuden hallinnassa. Se auttaa yrityksiä tunnistamaan ja priorisoimaan ne vastuullisuuskysymykset, jotka ovat olennaisia liiketoiminnalle ja tärkeitä sidosryhmille. 

Olennaisuusanalyysi auttaa lisäämään läpinäkyvyyttä ja uskottavuutta, mikä on erityisen tärkeää IT-alan yrityksille, jotka operoivat nopeasti muuttuvassa ympäristössä usein isojen asiakkaiden kanssa. IT-yritysten on tärkeää arvioida vastuullisuustoimiaan kriittisesti ja varmistaa, että ne kohdistuvat oikeisiin asioihin.

Olennaisuusanalyysi on prosessi, jolla lisätään uskottavuutta  ja läpinäkyvyyttä yrityksen vastuullisuustekemiseen.

ESG-työkalu  on IT-alan yrityksille kestävyysraportointityökalu, joka auttaa sovittamaan liiketoiminnan suorituskyvyn paremmin yhteen kestävän kehityksen standardien kanssa. Se sisältää kaksoisolennaisuusarvioinnin ja on hyvä esimerkki siitä, miten olennaisuusanalyysia hyödynnetään vastuullisuusraportoinnissa. ESG-työkalu auttaa yrityksiä valmistautumaan tulevaan (CSRD) -vaatimuksiin ja varmistaa, että raportointi vastaa Euroopan kestävän kehityksen raportointistandardeja (ESRS) ja EU-taksonomiaa.


Suosituksia IT-alan yrityksille

  1. Aloita olennaisuusanalyysilla: Tunnista ja arvioi vastuullisuuskysymykset, jotka ovat tärkeimpiä yrityksellesi ja sidosryhmillesi. Tämä luo pohjan tehokkaalle vastuullisuustyölle ja auttaa kohdentamaan resurssit oikein.

  2. Hyödynnä digitaalisia työkaluja: Käytä PK-yrityksille suunnattuja työkaluja olennaisuusanalyysin tekemiseen sekä vastuullisuusdatan keräämiseen. Työkalujen avulla voit tehostat ja helpotat vastuullisuusraportointia. Samalla varmistat, että se täyttää tulevat lainsäädännölliset vaatimukset.

  3. Osallista sidosryhmät: Varmista, että kaikki olennaiset sidosryhmät ovat mukana analyysissä ja raportoinnissa. Tämä lisää vastuullisuustyön hyväksyttävyyttä ja uskottavuutta.


Lopuksi

Vastuullisuus ja olennaisuusanalyysi eivät ole enää pelkästään suurten yritysten etuoikeuksia. IT-alan yrityksillä on ainutlaatuinen tilaisuus olla edelläkävijöitä vastuullisuudessa, mikä ei ainoastaan paranna yrityksen imagoa vaan myös lisää kilpailukykyä pitkällä aikavälillä. Nyt on aika ottaa vastuullisuus vakavasti ja hyödyntää olennaisuusanalyysin tarjoamat mahdollisuudet!

Lue lisää DIMECCistä tai ota yhteyttä Lisbetiin lisbet.frey@dimecc.com 

Haluatko jutella vastuullisuudesta laajemmin – varaa tapaaminen Tiian kanssa!

Varaa tapaaminen Tiialta!

Varaa tapaaminen Tiialta!

Varaa tapaaminen Tiialta!

Mastos Oy

Hannikaisenkatu 20

40100 Jyväskylä

tiia@mastos.fi

044 016 9249


Liity sähköpostilistalle

Saat ensimmäisten joukossa
uusia eväitä kestävään kasvuun.

© 2024 Mastos Oy

Mastos Oy

Hannikaisenkatu 20

40100 Jyväskylä

tiia@mastos.fi

044 016 9249


Liity sähköpostilistalle

Saat ensimmäisten joukossa
uusia eväitä kestävään kasvuun.

© 2024 Mastos Oy

Mastos Oy

Hannikaisenkatu 20

40100 Jyväskylä

tiia@mastos.fi

044 016 9249


Liity sähköpostilistalle

Saat ensimmäisten joukossa
uusia eväitä kestävään kasvuun.

© 2024 Mastos Oy