Vastuullisuus

Kaksoisolennaisuusanalyysi - vastuullisuusraportoinnin kulmakivi

Kaksoisolennaisuusanalyysissä tarkastellaan yrityksen vastuullisuutta ja kestävyyttä kahdesta näkökulmasta.

10.10.2024

Kaksoisolennaisuusanalyysi on vastuullisuusraportoinnin kulmakivi, joka on noussut keskeiseksi vaatimukseksi EU:n uuden kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) myötä. Tämä direktiivi koskettaa yhä useampaa suomalaista yritystä, tuoden mukanaan uusia velvoitteita vastuullisuuden johtamiseen.

Kaksoisolennaisuusanalyysissä tarkastellaan yrityksen vastuullisuutta ja kestävyyttä kahdesta näkökulmasta. Ensimmäiseksi arvioidaan yrityksen vaikutuksia ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan. Toiseksi tutkitaan, miten kestävyysteemat vaikuttavat taloudellisesti yritykseen itseensä. Nämä arviot tuottavat sitten tietoa yrityksen vaikutuksista, riskeistä ja mahdollisuuksista. Käytännössä kyseessä on kuitenkin monivaiheinen prosessi, jonka tehtävänä on lisätä uskottavuutta ja läpinäkyvyyttä yrityksen vastuullisuustyöhön auttaen tunnistamaan ja priorisoimaan olennaiset vastuullisuuskysymykset.

Analyysin toteutus alkaa perehtymisellä CSRD-direktiiviin ja projektin suunnittelulla. Seuraavaksi tehdään arvoketjuanalyysi, jossa tunnistetaan vaikutusalueet ja sidosryhmät. Tämän jälkeen osallistetaan sidosryhmiä ja kerätään heidän näkemyksiään. Prosessin lopussa analysoidaan tulokset, määritellään olennaisuuskynnys ja dokumentoidaan sekä prosessi että sen johtopäätökset huolellisesti. ESG-auditoijan tulee pystyä seuraamaan toteuttamasi kaksoisolennaisuusanalyysin kulkua ja sen johtopäätöksiä.

Digitaaliset palvelut ovat osoittautuneet hyödyllisiksi apuvälineiksi kaksoisolennaisuusanalyysin toteutuksessa. Ne helpottavat prosessin dokumentointia ja toistettavuutta, tarjoavat valmiita sisältöjä ja visualisointeja sekä auttavat hallitsemaan laajaa tietomäärää systemaattisesti. Lisäksi ne mahdollistavat varmentamisen “audit trail:n”. Pelkällä digityökalulla et valitettavasti saa kaikkea tarvittavaa tehtyä. Tarvitset myös osallistamista!

Kaksoisolennaisuustyö kannattaa aloittaa johtoryhmän ja keskeisten omien henkilöiden voimin. Prosessi edellyttää jonkin verran yrityksen omaa perehtymistä CSRD-direktiiviin. Ulkopuolisen tuoma lisäarvo on nimenomaan moninäkökulmainen direktiivin tulkinta, prosessin kuljetus ja kokemukset muista yrityksistä. Lisäksi ulkopuolinen osaa kysyä niitä oikeita kysymyksiä sekä sanoittaa direktiivin kankeaa kieltä omaan liiketoimintaasi.

Jos yritys raportoi ensimmäisen kerran keväällä 2026, on loppuvuosi 2024 oikea aika käynnistää kestävyysraportoinnin valmistelut. Valmistelutyö tarkoittaa oman yrityksen tilannekuvan ja prosessin tavoitteiden asettamista ja kaksoisolennaisuusanalyysin käynnistämistä. 

Kaksoisolennaisuusanalyysi on keskeinen työkalu vastuullisuustyön ja -raportoinnin kehittämisessä, auttaen yritystä keskittymään olennaisiin asioihin ja rakentamaan kestävää tulevaisuutta. Edelläkävijät ovat jo aloittaneet ja jopa tehneet kaksoisolennaisuusanalyysin. Nyt liikkeellä ovat suuret massat. Onko sinun yrityksesi valmis ottamaan seuraavan askeleen kohti kohti kestävyysraportointia ja käynnistämään ensimmäisen kaksoisolennaisuusanalyysin prosessin?

Mikäli haluat vielä lisää tietoja ja kuulla Anaika Woods Groupin prosessista, tilaa kaksoisolennaisuusanalyysi -webinaarin tallenne.

Tarvitsetko apua? Me autamme. 


Varaa tapaaminen Tiialta!

Varaa tapaaminen Tiialta!

Varaa tapaaminen Tiialta!

Mastos Oy

Hannikaisenkatu 20

40100 Jyväskylä

tiia@mastos.fi

044 016 9249


Liity sähköpostilistalle

Saat ensimmäisten joukossa
uusia eväitä kestävään kasvuun.

© 2024 Mastos Oy

Mastos Oy

Hannikaisenkatu 20

40100 Jyväskylä

tiia@mastos.fi

044 016 9249


Liity sähköpostilistalle

Saat ensimmäisten joukossa
uusia eväitä kestävään kasvuun.

© 2024 Mastos Oy

Mastos Oy

Hannikaisenkatu 20

40100 Jyväskylä

tiia@mastos.fi

044 016 9249


Liity sähköpostilistalle

Saat ensimmäisten joukossa
uusia eväitä kestävään kasvuun.

© 2024 Mastos Oy