kestävyys
Kestävyysmurroksen kiitotiellä
Kiitotie on auki ja se vie kohti kestävämmän liiketoiminnan ratkaisuja
13.4.2022
Olemme saaneet kouriintuntuvia, mutta myös nykyisen markkinatalousjärjestelmän haavoittuvuudet osoittavia herätyksiä viimeiseen parin vuoden aikana. Nyt kun tätä vuotta 2022 katsoo, niin herätyksien aika ei ole ohi.
Minusta edellä mainittu on ehdottomasti mahdollisuus, vaikka sitä ei minulta kyssyttykään!
Meille auennut kiitotie vie kohti kestävämmän liiketoiminnan nopeampia ja radikaalimpia ratkaisuja. Käytännössä tarkoitan monipuolisempien vaihtoehtojen löytämistä fossiilisille energialähteille, kiertotalouden omaksumista osaksi yhä useampia liiketoiminnan strategioita ja inhimillisyydestä ponnistavaa työtä. Eli meidän tulee kehittää uusia kestävämpiä tuotteita ja palveluita kuluttajille, rakentaa hyvin johdettuja, oikeudenmukaisia ja merkitystä lisääviä työpaikkoja useammille ihmisille.
Maapallolla pian 9 miljardia ihmistä. Hyvinvoinnin mahdollistaminen, inhimillisen elämän eläminen kaikille ja kaikkialla vaatii muutakin kuin suodattimien asentamista tehtaiden savupiippuihin. Pelkästään negatiivisten vaikutusten minimoiminen on tällä hetkellä vaadittu lähtötaso. Vastuullisuus sisäänkirjoitettuna yrityksen kasvustrategiaan on tulevaisuuden taso. Tulevaisuudella tässä kontekstissa hahmottelen noin viittä maksimissaan 10 vuotta.
Minusta yritykset ovatkin luonnollisesti avainasemassa uudenlaisten kestävämpien ratkaisujen luomisessa ja kaupallistamisessa kuluttajille. Tämä on toisessa kappaleessa mainitsemani mahdollisuus! Mahdollisuus, joka on jäänyt nykyisen markkinatalousmallin nopeiden voittojen tavoittelemisen jalkoihin. Mielestäni olemme saattaneet käyttää ja/tai ajatella markkinatalousjärjestelmää hämmästyttävän kapeasti. Tuntuu, että uudelleenkoodaus on jo alkanut. Kestävyydestä on alkanut muodostumaan kasvun mahdollistaja!
Blogiin ajatuksia herätti WBSCD Visio 2050 Muutoksen aika -raportti. Olen ottanut vapauden yhdistellä raporttia ja omia näkemyksiäni vapaasti.