vastuullisuus
Vastuullisuusraportointi – Näin pääset alkuun
Vastuullisuusraportointi on yhä tärkeämpää yrityksille, se lisää läpinäkyvyyttä ja auttaa sidosryhmiä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä. Mutta mistä aloittaa?
12.3.2024
Askeleet vastuullisuusraportoinnin aloittamisesta voit myös katsoa webinaaritallenteena. Tilaa tallenne tästä.
Ensimmäinen askel on määritellä raportoinnin kohderyhmä ja syyt. Kenelle raportoidaan ja miksi? Haluatko parantaa yrityksen imagoa, houkutella sijoittajia, täyttää lakisääteisiä velvoitteita vai jotain muuta?
Seuraavaksi on harkittava, millaiseen prosessiin ollaan valmiita sitoutumaan. Vastuullisuusraportointi ei ole kertaluonteinen projekti, vaan jatkuva kehitysprosessi. On tärkeää varmistaa, että yrityksellä on resurssit ja osaaminen raportoinnin ylläpitämiseen. Kestävyyttä ja kykyä sietää keskeneräisyyttä tarvitaan.
Arvoketjun ja olennaisuusanalyysi auttavat tunnistamaan yrityksen tärkeimmät vaikutukset ja sidosryhmät. Olennaisuusanalyysi on myös yksi keskeisimmistä kohdista raportointia aloittettaessa. Sen avulla voidaan karsia turhat, teidän toiminnan kannalta epäoleelliset asiat pois raportoitavien joukosta ja voidaan keskittyä niihin joihin teillä on vaikutusta tai jotka vaikuttavat teihin. Sitten otetaan tarkastelun alle olemassa oleva data ja mietittävä sen hallinnointi sekä tiedon kerääminen. Mitä tietoa teillä on jo olemassa toiminnastanne?
Kun perusta on kunnossa, on aika määritellä kestävyystavoitteet ja käydä työhteisön kesken keskustelu mitä toimia tavoitteisiin pääseminen juuri teidän yritykseltä vaatii. Tämän jälkeen on muodostettava tiimi, joka vastaa raportoinnista ja perehdyttävä sidosryhmien odotuksiin.
Tämän jälkeen valitaan raportoinnin standardi. Useita standardeja on tarjolla, ja valinta riippuu yrityksen tarpeista, tavoitteista ja toiminta-alueesta. EU on hyväksynyt direktiivin yritysvastuuraportoinnista (CSRD), joka sisältää raportointistandardin (ESRS) joten EU:n alueella toimiville on sen staradin seuraaminen luonnollinen ja suositeltava valinta. Mikäli toimintanne on globaalia voi GRI-standardi olla sopivampi valinta. Lue lisää vastuullisuusraportoinnin standarteista täältä.
Vastuullisuusraportointi on jatkuva prosessi, joka vaatii sitoutumista ja kehitysmielisyyttä. Se on kuitenkin erinomainen tapa parantaa yrityksen läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta sekä saada kilpailuetua.
Muutamia hyötyjä vastuullisuusraportoinnista:
Parempi läpinäkyvyys ja maine
Lisääntynyt sijoittajien ja asiakkaiden luottamus
Kilpailuedun saavuttaminen
Riskienhallinta
Kestävyyden parantaminen
Muistutettakoon vielä, että vastuullisuusraportointi on kuuma puheenaihe juuri nyt, koska Euroopan yritysvastuuraportoinnin direktiivi tule koskemaan lähivuosina yhä pienempiä yrityksiä.
Vuodesta 2024 alkaen CSRD velvoittaa kaikkia suuria pörssiyhtiöitä raportoimaan vastuullisuudestaan uuden standardin mukaisesti.
Vuonna 2025 raportointivelvollisuus laajenee kaikkiin yrityksiin, jotka täyttävät kaksi kolmesta seuraavasta kriteeristä:
Yli 250 työntekijää
Yli 50 miljoonan euron liikevaihto
Yli 25 miljoonan euron tase
Vuonna 2026 CSRD:n mukainen raportointivelvollisuus laajenee edelleen listattuihin pk-yrityksiin.
Tämä tarkoittaa, että lähes kaikki EU:ssa toimivat yritykset joutuvat tulevaisuudessa raportoimaan vastuullisuudestaan standardoidulla tavalla. Tämä parantaa yritysten läpinäkyvyyttä ja auttaa sijoittajia, asiakkaita ja muita sidosryhmiä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä.
Jäikö vastuullisuusraportoinnin aloittaminen askarrutamaan? Kysy lisää Outilta, 040 500 8481 tai rinkauta Tiialle, 044 016 9249.